لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها

لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها می‌تواند باعث مشکلات داخلی و یا آسیب‌های خارجی شود. البته به ندرت پیش می‌آید که این عارضه علت داخلی و یا پاتولوژیکی داشته باشد. شش ماه طول می‌کشد تا یک ناخن به طور کامل رشد کند و این به این معنی است که ممکن است ناهنجاری‌هایی در ناخن رخ دهد که نتیجه یک مشکل یا اتفاق در ماه‌ها قبل باشد.

امروزه ناخن‌ها جنبه‌ زیبایی بسیاری پیدا کرده‌اند، اما در واقع وظیفه اصلی آن‌ها محافظت از بافت نوک انگشتان و کمک به برداشتن اجسام است. ناخن‌ها از پروتئینی به نام کراتین تشکیل‌ می‌شوند که در موها نیز یافت می‌شود و دارای لایه‌های سختی هستند که تحت شرایطی می‌توانند از هم جدا شوند. این مسئله می‌تواند منجربه نازکی و ضعیف شدن ناخن‌ها و درنتیجه جدا شدن آن‌ها از یکدیگر شود که در اصطلاح پزشکی آن را اختلال انیکوشیزیا ( Onychoschiza) می‌نامند.

Layer of Nails

علت لایه‌ لایه شدن ناخن چیست؟

تروما (ضربه) یا آسیب‌ به ناخن می‌تواند منجربه لایه‌ لایه شدن آن شود. استفاده از آب داغ به هنگام شستن ظروف و قرار گرفتن طولانی مدت دست‌ها و ناخن‌ها در معرض آب می‌تواند باعث خشکی و در نتیجه لایه‌ لایه شدن آن‌ها شود .

عوامل دیگری که می‌توانند باعث لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها شوند عبارت‌اند از:

  • هرگونه فشار به ناخن
  • استفاده ابزاری از ناخن‌ها
  • روش نادرست لاک زدن و پاک کردن آن
  • استفاده از ناخن مصنوعی و اکریلیک

در صورتی که قادر به تشخیص داخلی یا خارجی بودن علت لایه لایه شدن ناخن‌های خود نیستید، با استفاده از مقایسه کردن ناخن‌های دست و پا می‌توانید به این موضوع پی ببرید.

اگر تنها ناخن‌های دستتان لایه‌ لایه شده است، این نشانگر یک آسیب خارجی است. اما اگر ناخن‌های دست و پا هر دو به این عارضه دچار شده‌اند، واضح است که این اختلال از یک مشکل داخلی سرچشمه می‌گیرد. عوامل داخلی متفاوتی‌ وجود دارد، اما گاهی اوقات خشکی و لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها ناشی از کمبود ویتامین‌ها و معمولاً کمبود آهن است.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

لایه‌لایه شدن ناخن‌ها به ندرت نیازمند مراجعه به پزشک است و کمتر پیش می‌آید تا علل داخلی داشته باشند. با این حال اگر علاوه بر لایه‌ لایه بودن، احساس درد شدید و خون‌ریزی نیز داشته باشید ممکن است به مراقبت‌های فوری پزشکی احتیاج پیدا کنید. البته بیشتر مواقع درمان‌های خانگی می‌توانند از شدت این عارضه بکاهند.

مراقبت‌های خانگی برای بهبود لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها

 

اگر گمان می‌کنید که لایه‌ لایه شدن ناخن‌هایتان می‌تواند از کمبود آهن باشد، چند نوع ماده غذایی وجود دارند که سرشار از آهن هستند:

  • سیب‌زمینی پخته شده با پوست
  • سریال (غلات) صبحانه
  • گوشت بدون چربی
  • عدس
  • اسفناج
  • لوبیا سفید

Layer of Nails

همچنین می‌توانید به صورت روزانه از مکمل‌های آهن استفاده کنید و اگر از مولتی‌ویتامین‌ها استفاده می‌کنید به برچسب روی ظرف توجه کنید زیرا همه‌ مکمل‌ها حاوی مقدار استاندارد آهن نیستند.

به گفته متخصصان مصرف روزانه بیش از 25 میلی‌گرم آهن باعث کاهش توانایی بدن در جذب روی می‌شود. برای جلوگیری از این عوارض جانبی، از مصرف بیش از حد مجاز مکمل‌های آهن خودداری کنید.

علاوه‌بر اضافه کردن آهن به رژیم غذایی خود از پزشک خود بخواهید تا در صورت امکان بیوتین نیز برایتان تجویز کند. زیرا بیوتین باعث تقویت و استحکام ناخن‌ها می‌شود. همچنین همیشه ناخن‌هایتان را مرطوب نگه دارید و دستان خود را به مدت طولانی در معرض آب قرار ندهید.

اگر دستانتان به واسطه انجام کارهای منزل و تمیزکاری مرتباً در معرض آب و مواد شوینده قرار می‌گیرد از دستکش‌های کتان لاستیکی برای محافظت از دست‌ها و ناخن‌هایتان استفاده کنید.

اگر فعالیت‌هایی مثل شنا کردن انجام‌ می‌دهید که با آب سر و کار دارد از لوسیون و کرم‌های مرطوب‌کننده برای دست‌ها و ناخن‌هایتان استفاده کنید.

چگونه از بروز لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها جلوگیری کنیم؟

اگر از ناخن‌های مصنوعی استفاده می‌کنید، این مهم است که تمام پوشش‌های روی ناخن‌ها را با ملایمت و بدون کشیدگی از بین ببرید و اگر مجبورید که همیشه از لاک ناخن استفاده کنید بهتر است بدانید که ممکن است منجربه نازکی و شکنندگی ناخن‌ها، لایه‌ لایه شدن و شکاف در بستر ناخن‌ها شود.

Layer of Nails

برای مراقبت از ناخن‌ها از یک سوهان ناخن برای صیقل دادن اطراف آن‌ها استفاده کنید. ناخن‌ها باید به صورت گرد سوهان کشیده شوند نه به صورت زاویه‌دار و تیز، زیرا از ترک‌خوردگی، شکستگی و لایه‌ لایه شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

بافر کردن ناخن‌ها می‌تواند ظاهری سالم برای آن‌ها به ارمغان بیاورد. البته توجه داشته باشید که ناخن‌ها را در یک جهت بافر کنید؛ حرکت رفت و برگشتی می‌تواند باعث نازکی سطح ناخن شده و ناخن‌هایتان را بیشتر در مرض لایه‌لایه شدن قرار دهد.

خیس نگه داشتن و یا خشک‌کردن دائم ناخن‌ها می‌تواند منجربه کمبود رطوبت یا رطوبت بیش از اندازه شود که درنتیجه باعث لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها نیز خواهد شد.شما می‌توانید با شست‌وشوی اصولی و تمیز نگه داشتن ناخن‌هایتان از این مشکل جلوگیری کنید.

قرارگیری دست‌ها و ناخن‌ها در معرض آب و صابون و یا مواد شوینده، باعث نرم‌شدن بیش از اندازه ناخن‌ها می‌گردد که می‌تواند منجربه لایه‌ لایه شدن یا پوسته پوسته شدن آن‌ها نیز شود. می‌توانید با استفاده از یک برق ناخن به ویژه نمونه‌هایی که حاوی الیاف نایلون هستند و می‌توانند باعث تقویت و استحکام ناخن‌ها شوند، از ناخن‌هایتان محافظت کنید.

روش دیگری که از لایه‌ لایه شدن ناخن‌ها جلوگیری می‌کند، خودداری از استفاده ابزاری از آن‌ها است که از ضعیف‌شدن ناخن‌ها جلوگیری خواهد کرد.
در عوض می‌توانید از پدهای مخصوص برای انگشتان خود استفاده کنید تا فشار کمتری به ناخن‌ها وارد شود.

چالش‌های خود را با ناخن هایتان با ما به اشتراک بگذارید:

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *