
آیا دئودرانت مضر است؟
اگر وبلاگهای زیبایی را دنبال میکنید ممکن است بارها مطالبی در خصوص مزایا و معایب استفاده از دئودرانت خوانده باشید. احتمالاً شایعاتی را شنیدهاید که برخی از مواد شیمیایی موجود در دئودرانت و ضد عرقها میتواند منجر به سرطان پستان، بیماریهای کلیوی یا آلرژی شوند. اما آیا واقعاً شواهد علمی برای تأیید این ادعاها وجود دارد؟ با ما همراه باشید تا دریابیم که این ادعاها حقیقت است یا حدس و گمان!
- دئودرانت چیست؟
- آیا دئودرانت میتواند باعث سرطان پستان، بیماری کلیوی یا آلرژی شود؟
- عناصر تشکیلدهنده دئودرانت: بیگناه یا گناهکار!
دئودرانت چیست؟
دئودرانتها برای از بین بردن بوی بد بدن ساخته شدهاند اما جلوی تعریق را نمیگیرند. آنها معمولاً مبتنی بر الکل هستند و با افزایش اسیدیته پوست مانع از ایجاد بوی بد ناشی از تعریق میشوند؛ به عبارتی از تجمع باکتریها در سطح پوست جلوگیری میکنند. دئودرانتها برای ایجاد بوی خوب معمولاً حاوی عطر هستند. اما مواد فعال موجود در ضد عرق معمولاً شامل ترکیباتی مبتنی بر آلومینیوم است که به طور موقت منافذ عرق را مسدود میکند. با مسدود شدن منافذ عرق، میزان تعریق در پوست کاهش مییابد. اگر ضد عرقهای بدون نسخه قادر به کنترل تعریق شما نیستند بهتر است برای کنترل تعریق بدن به پزشک مراجعه کنید تا ضد عرقهای قویتری را برای شما تجویز کند.
سازمان غذا و دارو آمریکا(FDA)، دئودرانت را بهعنوان یک ماده آرایشی و بهداشتی میشناسد، محصولی که برای پاکسازی یا زیبایی در نظر گرفته شده است. درصورتیکه ضد عرق یک محصول دارویی است و برای درمان یا جلوگیری از بیماری در نظر گرفته شده که بر ساختار یا عملکرد بدن تأثیر دارد.
آیا دئودرانت میتواند باعث سرطان پستان، بیماری کلیوی یا آلرژی شود؟
یکی از معروفترین شایعات و هشداردهندهترین ادعاها در مورد اثرات بهداشتی دئودرانت این است که بین این محصول بهداشتی و سرطان پستان ارتباط وجود دارد. برخی افراد نگران این هستند که مواد شیمیایی موجود در دئودرانت از طریق پوست جذب میشود بهخصوص اگر بلافاصله بعد از اصلاح استفاده شود. این نظریه عنوان میکند که سموم در غدد لنفاوی جمع میشوند و سلولهای سالم را به سلولهای سرطانی تبدیل میکنند. حتی بسیاری از افراد فکر میکنند که غدد سرطانی پستان در مناطقی که در معرض ضد عرقها قرار دارند ایجاد میشوند!
ادعاهای دیگر اشاره دارد که دئودرانت باعث بیماریهای کلیوی و آلرژی میشود. اما انجمن سرطان آمریکا ادعا کرده است که ارتباط مستقیمی بین دئودرانت و سرطان پستان وجود ندارد و بنیاد ملی کلیه در آمریکا نیز فقط به افرادی که عملکرد کلیوی ضعیفی دارند در مورد ریسک استفاده از دئودرانت و ضد عرقها هشدار داده است.یکی از هشداردهندهترین ادعاها این است که بین دئودرانت و سرطان پستان ارتباط وجود دارد، اما انجمن سرطان آمریکا ادعا کرده است که ارتباط مستقیمی بین دئودرانت و سرطان پستان وجود ندارد. |
عناصر تشکیلدهنده: بیگناه یا گناهکار!
اگرچه ما تمایل داریم از کلمه “دئودرانت” برای اشاره به هر چیزی که برای کاهش تعریق و بوی بدن بکار میبریم، استفاده کنیم اما درواقع درست نیست! پیشتر گفتیم که دئودرانت برای مهار بوی بد بدن به کار میرود و ضد عرق برای مهار تعریق بدن؛ لذا هنگامیکه در مورد آلومینیوم و تأثیر آن بر بدن صحبت میکنیم درواقع به ضد عرقها اشاره داریم. معمولاً دئودرانتها حاوی آلومینیوم نیستند و جلوی تعریق را نمیگیرند بلکه با استفاده از رایحه یا ترکیبات ضد باکتری بوی بدن را کاهش میدهند. اگر میخواهید بدانید که آیا در دئودرانتی که استفاده میکنید آلومینیوم وجود دارد یا خیر نگاهی به عناصر تشکیلدهنده آن بیندازید.
زمانی که در مورد آلومینیوم در دئودرانت صحبت میشود چند مسئله بهداشتی مطرح میشود: سرطان پستان، بیماری کلیوی و آلرژی. ازاینرو تصمیم گرفتهایم در این بخش بیشتر در مورد عناصر تشکیلدهنده دئودرانتها و ضد عرقها صحبت کنیم:
پزشکان مدعی هستند در صورت وجود مشکلات کلیوی ممکن است وجود آلومینیوم نگرانکنندهتر باشد بهخصوص اگر عملکرد کلیه شما حدود ۳۰ درصد یا کمتر است. آلومینیوم بیشازحد در بدن شما میتواند باعث بیماریهای استخوانی یا زوال عقل(آلزایمر) شود. معمولاً آلومینیوم اضافی توسط کلیهها از بدن دفع میشود اما افرادی که عملکرد کلیه آنها ضعیف است نمیتوانند سریع و بهاندازه کافی آلومینیوم را از بدن دفع کنند. اگر عملکرد کلیه شما طبیعی باشد بدنتان میتواند مقدار آلومینیوم موجود در ضد عرقها و مواد آرایشی را که از طریق پوست جذب میشوند، دفع کند. به همین دلیل سازمان غذا و دارو به تولیدکنندگان محصولات ضد عرق هشدار داده است که هشدارهای مصرفی را بهخصوص برای مبتلایان به بیماری کلیوی روی بستهبندیهای خود درج کنند.
- سایر عناصر و ارتباط آنها با آلرژی: بعضی از افراد نسبت به مواد دئودرانت یا ضد عرق آلرژی دارند. تحقیقات نشان میدهد که این امر میتواند در اثر موادی مانند پروپیلن گلیکول، اسانس روغنی، مواد افزودنی بیولوژیکی، پارابنها، ویتامین E و لانولین ایجاد شود. با وجود این دلایل احتمالی، تشخیص اینکه کدام ماده درواقع باعث ایجاد واکنش آلرژیک در شما میشود دشوار است. اگر از قبل میدانید که به کدام ماده حساسیت دارید در مورد عوارض استفاده از دئودرانت با پزشک خود صحبت کنید.