
با انواع خال و روش های برداشتن آن آشنا شوید
شاید شما هم از آن دسته از افرادی هستید که با افزایش سن خالهای جدیدی در دست صورتتان پیدا شده و این موضوع شما را هم ناراحت و هم نگران کرده است. انواع خال در صورت و بدن افراد متفاوت است. با افزایش سن و قرار گرفتن بیشتر در معرض نور خورشید، افزایش تعداد خال ها طبیعی است اما بهتر این است تا با انواع خال و نشانهها و علل ایجاد آنها بیشتر آشنا شوید تا بهتر بتوانید مراقب پوست خود باشید.
علت ایجاد انواع خالها چیست؟
خالها میوانند توارثی باشند. بعضی خالها مادرزادی هستند. بعضی خالها هم اکتسابی بوده و تحت عوامل محیطی مثل تابش نور آفتاب ایجاد میشوند. خالهایی هم هستند که قبلا جای جوش بوده و به مرور تیره شده و به خال تبدیل شدهاند. خالهای مادرزادی ممکن است حتی قبل از تولد یعنی در دوران جنینی تشکیل شوند.
خالهای مادرزادی معمولا در دو سال اول زندگی خود را نشان میدهند. خالهای اکتسابی از سنین کودکی به بعد پدیدار میشوند. در دوران نوجوانی تعداد خال بیشتری روی بدن فرد نمودار میشود. خالهای اکتسابی معمولا در نقاطی از بدن به وجود میآیند که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارد.
انواع خال را بشناسید
خالهای گوشتی
یکی از انواع خال، خال گوشتی است. خال های گوشتی خالهایی هستند که معمولا قهوه ای رنگ بوده و به صورت ک زائده روی پوست قرار میگیرد. خالهای گوشتی معمولا توارثی هستند و بیشتر در افرادی دیده میشود که سابقه خال گوشتی در فامیل خود دارند. خالهای گوشتی با قرار گرفتن در معرض تابش نور آفتاب و اشعه فرابنفش، و نیز با افزایش سن بزرگتر میشوند و بیشتر رشد میکنند. خال گوشتی میتواند اکتسابی هم باشد مثلا در زنان باردار تغییرات هورمونی گاه منجر به ایجاد خال گوشتی در پوست میشود.
خالهای دیسپلاستیک
این خالهای ظاهری نامعمول دارند. اغلب بزرگ هستند و رنگ آنها ترکیبی است یعنی از چند رنگ تشکیل شده اند. مرز این نوع خال نامنظم است. خال های دیسپلاستیک معمولا ارثی هستند و افرادی که دارای این نوع خال هستند ده برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند.
خالهای آبی
از دیگ انواع خال میتوان به خال آبی اشاره کرد. این خالها بیشتر در اندامها، باسن و صورت دیده میشود. رنگ آنها آبی است و قطر زیادی ندارند. گاهی ممکن است دچار بدخیمی شوند البته از خالهای دیسپلازی خطر بسیار کمتری دارند.
خالهای اکتسابی معمولی
این خالها در اثر تجمع سلول های رنگدانه دار پوست در کنار هم ظاهر میشوند. افزایش سن و تابش آفتاب میتواند آنها را پررنگ تر یا کمرنگتر کند. خالهای اکتسابی از انواع خالهای معمولی گرد یا بیضی شکل و مسطح هستند و اندازه کوچکی دارند. این خالها خطری ندارند مگر آن که دچار تغییر شوند.
چه مواقعی خالها نشانههای خطر هستند
بیش از نیمی از نوزادان هنگام تولد خال مادرزادی دارند اما باید بدانید که خالهای مادرزادی استعداد بیشتری برای بدخیمتر شدن دارند. تغییر رنگ و ظاهر این خالهای مادرزادی میتواند هشداری باشد برای مراجعه به متخصص پوست. اگر تعداد خال گوشتی در بدن شما زیاد است لازم است آن را به عنوان یک هشدار در نظر بگیرید به ویژه در افرادی که سابقه خال گوشتی در خانواده آنها وجود ندارد.
خالهای اکتسابی هم میتوانند یک زنگ خطر باشند زمانی که تغییرات زیر در آنها دیده شود:
اندازه خالها بزرگ تر شود. خالها حالت نامنظم پیدا کنند مرز مشخصی نداشته باشند و از شکل دایره و بیضی خارج شده و شکل مشخصی نداشته باشند و یا رنگ آنها تغییر کند. یا این که خالها در سنین بالا بروز پیدا کنند. البته این تغییرات را فقط یک هشدار بدانید نه نشانهای از بیماری. در میان خالهایی که دچار تغییر میشوند، تعداد نادری هستند که دچار بدخیمی میشوند.
روشهای برداشتن انواع خال
زمانی که با مشورت پزشک از بیخطر بودن خالهای خود مطلع شدید میتوانید برای برداشتن آنها با یکی از روشهای زیر اقدام کنید. روشهای برداشتن خالها با توجه به انواع خالهایی که وجود دارد متفاوت است. بسته به نوع خال و نیز مزایا و عوارض روشهای مختلف درمانی، یکی از آنها را میتوانید انتخاب کنید.
جراحی خالها
اولین روشی که برای برداشتن انواع خال به کار رفت جراحی بود. البته این روش بیشتر برای خالهای بزرگ و گوشتی کاربرد دارد. در روش جراحی، خال به اضافه ناحیه پوست زیر آن برداشته میشود تا احتمال بازگشت خال کاهش یابد. در روش جراحی ممکن است جای زخم باقی بماند و به بخیه هم نیاز است.
برداشتن خال با کمک لیزر
در روش لیزر، خال با کمک لیزر برداشته میشود. در روش برداشتن خال با کمک لیزر کاملا میتوان عمق و سطح خال را مشخص کرد و درمان را به گونهای انجام داد که احتمال بازگشت خال وجود نداشته باشد. انواع خالها را میتوان با کمک لیزر برداشت.
برداشتن خال با کرایو
در این روش با استفاده از سرما ناحیه دارای خال دچار خون مردگی و مرگ میشود و سلولهای آن میمیرند و به مرور حذف میشوند. سرما رسانی با کمک گاز نیتروژن اکسید انجام میشود. این روش متاسفانه همیشه جوابگو نیست و ممکن است در محل درمان ناحیه پوستی کمرنگ تر یا پررنگ تر از دیگر نواحی شود.
برداشتن خال با کوتر
در این روش محل خال با کمک حرارت سوزانده میشود. در نتیجه مویرگهایی که وظیفه غذا رسانی به ناحیه پوستی دارای خال را به عهده داشته اند، سوزانده شده و میمیرند و ناحیه دارای خال هم به مرور حذف میشود. البته این روش تقریبا منسوخ شده چون احتمال بازگشت خال و یا تیره شدن ناحیه درمان وجود دارد.
برداشتن انواع خال با کمک امواج مایکروویو یا روش RF
در این روش امواج رادیویی به خال ها تابیده میشود. خالها کم کم کمرنگ می شوند و پس از چند هفته محو میشوند.
درمان خال با استفاده از روشهای خانگی
روشهایی هم وجود دارد که برای از بین رفتن انواع خال ها پیشنهاد میشود که میتوانید آنها را امتحان کنید. البته پس از آن که مطمئن شدید این خالها خطر بدخیمی ندارند.
- استفاده از سیر: سیر را له کنید و روی خال بگذارید و روی آن را ببندید و بگذارید شب تا صبح بماندو صبح میتوانید پانسمان را باز کنید و موضع را بشویید. اما شب دوباره این کار را تکرار کنید.
- استفاده از آب گریپ فروت: آب گریپ فروت را بگیری و روزی چند بار روی خال خود بریزید. با گذشت زمان خال شما کمرنگ و محو میشود.
- استفاده از آب آناناس یا آب سیب ترش: آب آناناس و یا سیب ترش را بگیرید و روزی چند بار روی خالها بزنید تا زمانی که خال ها محو شوند. این مواد برای محو کردن انواع خال ها به کار میروند.
- استفاده از عسل: هر روز و روزی چند بار بر روی خال خود عسل بمالید. میتوانید عسل را ابتدا گرم کنید و سپس بر موضع بمالید. این درمان را تا زمان محو شدن خال تکرار کنید