کربوکسی تراپی زیر چشم؛ بررسی هزینهها، عوارض و مزایا
افراد بسیاری از سیاهیهای زیر چشم شاکی هستند و احتمالاً هیچکدام از درمانهای خانگی و دارویی نتیجه مثبت نداشتهاند. کبودیهای آزاردهنده زیر چشم که عمدتاً به دلیل بیخوابی و نارساییهای ژنتیکی هستند، معمولاً در برابر درمانهای دارویی مقاومت میکنند. کربوکسی تراپی زیر چشم روشی است که در جریان آن، با تزریق دیاکسیدکربن به بافت پوست، تمامی سیاهیها از بین میروند. ممکن است این روش درمانی در نگاه اول کمی گران به نظر برسد، اما ارزشش را دارد و میتوان روی تأثیرات آن حساب باز کرد. کربوکسی تراپی زیر چشم با به جریان انداختن جریان خون در پوست، انواع کبودیها را از بین میبرد و اثری از آنها باقی نمیگذارد. اگر شما هم پیش از مراجعه به پزشک میخواهید در مورد این روش درمانی اطلاعات کسب کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.
کربوکسی تراپی زیر چشم چیست؟
«کربوکسی تراپی» که با عنوان لاتین “Carboxytherapy” شناخته میشود، یک روش درمانی است که در آن از گاز دیاکسیدکربن (CO2) استفاده میشود.
این روش درمانی در مقام مقایسه با سایر روشهای مرسوم، عوارض بهمراتب کمتری دارد و عملاً یک روش مبتنی بر تزریق محسوب میشود. مهمترین نکتهای که در این روش وجود دارد، سرعت انجام فرایند درمانی است و حتماً باید زیر نظر یک پزشک متخصص انجام شود.
هنگامی که تزریق CO2 انجام میشود، نواحی سیاه و کبود دستخوش تغییرات میشوند و جریان خون راکد آنها به تحرک میافتد. مطالعات نشان میدهند اکثر بیماران تحت درمان کربوکسی تراپی از تأثیرات مثبت آن بهرهمند شدهاند.
این بدان معناست که کربوکسی تراپی بهصورت 100 درصدی نتیجهبخش نخواهد بود و حتی در بعضی مواقع ممکن است بیمار از عوارض احتمالی آن رنج ببرد. بهطورکلی، کربوکسی تراپی زیر چشم باعث ارتجاعیشدن پوست، خونرسانی بهتر در نواحی کبود، تحریک بافت کلاژن پوست برای احیا و از بین رفتن چینوچروکها خواهد شد.
مقدار گاز CO2 که به نواحی کبود زیر و دور چشم منتقل خواهد شد، به آرامی تزریق میشود تا برای بدن انسان خطری در پی نداشته باشد. در نتیجه تزریق CO2 است که سموم انباشتهشده در نواحی پوست چشم تخلیه میشوند و میتوان پوستی سالم داشت.
کربوکسی تراپی معمولاً در یکجلسه انجام میشود، اما بیمارانی که دارای لکههای مقاومتر هستند، باید حداقل 5 جلسه را تجربه کنند. برای شروع هر جلسه جدید باید یک مکث 10 روزه داشت تا شرایط مناسب برای تزریق مجدد فراهم شود.
کربوکسی تراپی چگونه انجام میشود؟
برای انجام کربوکسی تراپی به روش تزریق گاز، پزشک یک مخزن گاز CO2 را به یک تنظیمکننده متصل میکند. تنظیمکننده دارای لولههای پلاستیکی است و جریان گاز CO2 را باتوجهبه درجه انتخابشده، کم یا زیاد خواهد شد. در خروجی هر تنظیمکننده، یک بخش فیلتردار وجود دارد که همه ناخالصیهای گاز را میگیرد تا گاز خالص از طریق سوزن کوچک به ناحیه زیر پوست تزریق شود.
آیا کربوکسی تراپی درد دارد؟
اکثر بیماران تحت درمان ادعا میکنند روش کربوکسی تراپی هیچ دردی ندارد. با این اوصاف، آن ناحیه از پوست که تزریق در آن انجام میشود، گِزگِز خواهد کرد و میتوان حس سوزنسوزنشدن را تا چند دقیقه پس از درمان احساس کرد.
بدیهی است در هنگام تزریق گاز CO2، چیزی را در نواحی پوست احساس خواهید کرد؛ چراکه جریان گردش خون بالا میرود و ناحیه تحت درمان برای چند لحظه هم که شده، حساس و برانگیخته میشود.
نواحی پوست دور یا زیر چشم، پس از تزریق تا 10 الی 15 دقیقه داغ میشوند و نباید آنها را با فشار لمس کرد یا ماساژ داد. حتی اگر دارای لکههای سیاه مقاوم و قدیمی هستید، بهتر است یکدوره حداکثر 3 جلسهای را انتخاب کنید و برای هر دوره، حداقل یکهفته استراحت را در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید: کربوکسی تراپی برای جای بخیه و اسکار
مزایا و معایب
در حال حاضر هیچ خطر شناختهشدهای در مورد روش درمانی کربوکسی تراپی اعلام نشده است. تزریق گاز CO2 سالهاست که برای تسهیل در عملهای جراحی مختلف مثل آندوسکوپی شکم هم مورد استفاده قرار میگیرد و بهعنوان روشی مطمئن محسوب میشود. از جمله عوارض جانبی کربوکسی تراپی زیر چشم، موارد زیر هستند که بهندرت در بیماران مشاهده شده است:
- کبودی موقت دور چشم (حداکثر تا 24 ساعت)
- تورم و قرمزی در ناحیه تزریق
- احساس عجیب در نواحی تزریق
- دردناکشدن ناحیه مورد نظر در هنگام تماس با آب و رطوبت
- احساس خارش موقت (برای 5 دقیقه)
- احساس افزایش فشارخون ناگهانی
مزایای تزریق CO2 به روش کربوکسی تراپی
روش کربوکسی تراپی تنها برای درمان نواحی زیر چشم مورد استفاده قرار نمیگیرد. از این روش درمانی برای برطرفکردن مشکلات پوستی گردن، دستها، عملهای جراحی مختلف و غیره هم استفاده میشود. از جمله مزایای استفاده از این روش، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترمیم زخمها در نواحی مختلف بدن
- صافشدن بافت پوست
- از بینبردن سلولیت (عفونتهای باکتریایی موجود در لایههای عمیق پوستی)
- درمان ترکهای پوستی مقاوم به درمان
- سرعت در اجرای درمان (حدود 15 الی 30 دقیقه)
- عدم نیاز به کرمهای مراقبت پوست برای مدتزمان طولانی
- تحریک کلاژن برای تقویت خاصیت الاستیکی پوست
- بهبود رنگ پوست پس از تزریق
- نازک نشدن بافت پوست
- تقویت ایمنی بافت پوست
- عدم نیاز به بیهوشکردن بیمار
- امکان انجام در هر زمان از سال
- کاهش چربی پوست
- عدم محدودیت سنی
- قابلیت اجرا روی هر نوع پوست با هر مشکلی
- امکان ترکیب با سایر روشهای درمانی، از جمله بوتاکس، لیزر و میکرونیدلینگ
ماندگاری کربوکسی تراپی زیر چشم
نواحی کبود دور چشم عمدتاً در افرادی که دارای پوست نازک و حساس هستند، بیشتر شایع است. کاهش سیاهیهای زیر چشم بهواسطه کربوکسی تراپی، دائمی و همیشگی نخواهد بود و احتمال دارد بیمار مجدداً با مشکل پوستی خود روبهرو شود. مهمترین کاری که بیمار پس از درمان باید انجام دهد، در نظر گرفتن مراقبتهای مخصوص و انجام همه جلسات است.
هدف این روش درمانی، بهبود شبکه مویرگی و همچنین افزایش لایه کلاژن پوست در ناحیه پلک پایین است. بعد از تزریق CO2، نواحی آسیبدیده پوست تقویت میشوند و رنگ کبود آن به رنگ صورتی و طبیعی تغییر پیدا میکند.
پس از اینکه یک دوره درمانی کامل روی ناحیه پوست مورد نظر انجام میشود، معمولاً اثرات آن تا 6 ماه ادامهدار خواهد بود. برای اینکه بتوان برای مدتزمان بیشتری از تأثیرات کربوکسی تراپی بهرهمند شد، باید چند دوره درمانی متوالی را در طول سال پشت سر گذاشت.
مراقبتهای پس از کربوکسی تراپی
اکثر عوارضی که پس از کربوکسی تراپی رخ میدهند، در اثر عدم مراقبت صحیح پس از تزریق است. مثلاً پوست ما پس از تزریق گاز CO2 در یک واکنش طبیعی، واکنش نشان میدهد و در اثر آن، مویرگها گشاد میشوند. پس از گشادشدن مویرگها و افزایش حجم خون در دیوارههای رگ، دور چشمها ورم میکند و فرد بیمار موقتاً دچار عارضه میشود.
برای اینکه تعداد بیماران دچار عارضه به حداقل ممکن برسد، توصیههایی اعلام شده است باید آنها را رعایت کرد. مثلاً بیمار نباید تا 4 الی 6 ساعت پس از تزریق، نواحی دور یا زیر چشم خود را بشوید؛ چراکه مولکولهای آب با نفوذ در نواحی مورد نظر، باعث پُرشدن جدارههای پوست خواهند شد و تورم اضافهتر را به همراه خواهند داشت. طبق توصیه پزشکان متخصص بهتر است نکات زیر را پس از تزریق کربوکسی تراپی زیر چشم در نظر داشته باشید:
- تا 3 روز پس از انجام تزریق از استحمام، دوش گرفتن، سونا و شنا خودداری کنید
- تا 3 روز از هیپوترمی، کمپرسکردن و گرم نگه داشتن ناحیه تزریق خودداری کنید
- نواحی تحت درمان را از نور مستقیم آفتاب و اشعه ماوراءبنفش حفظ کنید
- تا 3 الی 4 روز از انجام فعالیتهایی همچون سولاریم پرهیز کنید
با آکنه پس از کربوکسی تراپی چه کنیم؟
ممکن است پس از تزریق، دچار بثورات پوستی همچون پوستهپوستهشدن یا آکنه شوید. این اتفاقات به این دلیل است که منافذ پوستی شما توسط گاز CO2 مسدود میشوند و بدیهی است موقتی هستند.
عوارض پوستی آزاردهنده مثل آکنه، چندروز بعد از بهبود نواحی تزریق خودبهخود ناپدید میشوند و لازم نیست نگران باشید. مهمترین نکتهای که باید رعایت کنید، این است که جوشها و آکنهها را در این دوره نخراشید و آنها را برای تخلیه کردن، بههیچوجه تحت فشار قرار ندهید.
کربوکسیتراپی از جمله روشهای مؤثر در درمان آکنه هم بهشمار میرود. اثرات ضد باکتریایی، ضد التهابی و خاصیت تقویتکنندگی این روش، باعث بهوجود آمدن مراحل زیر میشوند که به درمان آکنه ختم خواهند شد:
- از بینبردن خاصیت پاتوژنی آکنه
- سرکوب التهابات
- تقویت بافت پوست آسیبدیده
- تحریک سلولهای ایمنی پوست
- بافت فیبری آکنه شکافته میشود تا اثری از آن باقی نماند
انواع درمان به روش کربوکسی تراپی
برای کربوکسی تراپی به روش سادهتر، کافی است از پزشک بخواهید این درمان را با استفاده از ژل یا ماسک مخصوص انجام دهد. در این روش، مراحل زیر انجام خواهند شد:
- پاککردن پوست صورت از لوازم آرایشی و بهداشتی
- استفاده از ژل فعالکننده یا ماسک مخصوص بهمدت 10 الی 30 دقیقه
- ماساژ ملایم صورت بیمار بهوسیله مواد ژل فعالکننده
- برداشتن ماسک مخصوص یا پاککردن ژل با محصولات تخصصی، پارچه تمیز و آب
- استفاده از تکههای کوچک یخ برای بستهشدن منافذ پوستی
ممکن است طی درمان به این روش، صدای خشخش به گوش برسد که ناشی از انتقال گاز CO2 به نواحی مورد نظر است. روش دوم هم درمان از طریق تزریق است که شامل چند مرحله کلی میشود:
- مشاوره با پزشک متخصص برای بررسی موارد منع مصرف و تعریف عوارض احتمالی
- معاینه دقیق و تخصصی پوست نواحی مورد درمان
- تمیزکردن ناحیه تحت درمان با تزریق ضدعفونیکننده
- تزریق زیر جلدی یا داخل پوستی گاز CO2
- مشاوره تخصصی با پزشک درمانگر برای برنامهریزی دورهها و جلسات بعدی
حین تزریق ممکن است که صدای تِقتِق شنیده شود که حاصل ترکیدن حبابهای گاز CO2 زیر پوست است. این عارضه جای نگرانی ندارد و خودبهخود عرض 2 الی 3 دقیقه از بین خواهد رفت.
آیا کربوکسی تراپی برای سیاهی دور چشم مؤثر است؟
با همه مزایا و نتایج مثبتی که کربوکسی تراپی زیر چشم دارد، بعضی افراد این روش را بینتیجه تلقی میکنند. دلیل این طرز فکر هم به عدم آگاهی کافی در مورد روشهای درمانی مدرن مربوط میشود. بهطورکلی، روش درمانی کربوکسی تراپی بهترین راهحل برای درمان سلولیت (cellulite) است.
سلولیت یک تغییر ساختاری در بافتهای چربی زیر پوست محسوب میشود که به دلیل اختلال در میکروسیرکولاسیون اتفاق میافتد. بهواسطه این اختلال، سیاهیها دور و زیر چشم رخ میدهند و ممکن است که ظاهر ما آنطور که باید، خوب به نظر نرسد.
کربوکسی تراپی زیر چشم بهصورت تخصصی در ابتدا برای بهبود میکروسیرکولاسیون و افزایش متابولیسم سلولی طراحی شده است. در نتیجه کربوکسی تراپی زیر چشم است که سیاهیها محو میشوند و الاستیسیته پوست بازیابی میشود.
وضعیت پوستهای چرب و خشک حین درمان
ظاهر پوست چرب را معمولاً میتوان از طریق سبوم، غدد چربی و قرمزی سطح آن تشخیص داد. گاز CO2 با گشادکردن مویرگها باعث اکسیژنرسانی در سطح پوست میشود. در نتیجه، موادمغذی با جریان خون ترکیب میشوند تا متابولیسم سلولی تقویت شود و درخشندگی روغنی پوست چرب از بین برود.
پوست خشک هم معمولاً تحتتأثیر کمبود اسید هیالورنیک قرار میگیرد و ظاهری شکننده و پوستهپوسته دارد. کربوکسی تراپی زیر چشم باعث حفظ رطوبت و هیدراتهشدن نواحی مورد نظر میشود تا انتقال مواد مهم مثل هیالورونیک اسید، الاستین و کلاژن در سطح پوست تسهیل شود. پوستهای خشک پس از تزریق CO2 بازیابی و هیدراته میشوند تا خاصیت ارتجاعی خود را به دست آورند؛ به همین دلیل است که خشکی و پوستهپوستهشدن از بین میرود.
آیا امکان درمان در خانه هم وجود دارد؟
کیتهای کربوکسی تراپی معمولی در بعضی از فروشگاههای آرایشی و داروخانههای مجاز موجود هستند. بااینحال، انجام این روش درمانی بدون دانش آناتومی و فیزیولوژی واقعاً دشوار و خطرناک است. اگر میخواهید این روش را در خانه تجربه کنید، بهتر است آن را به یک متخصص پوست یا جراح پلاستیک خبره واگذار کنید تا هیچ خطری شما را تهدید نکند.
مقایسه کربوکسی تراپی با پیلینگ صورت
کربوکسی تراپی و پیلینگ صورت در نحوه درمان کاملاً متفاوت هستند و نباید آنها را باهم مقایسه کرد. پیلینگ صورت یا لایهبرداری با لیزر کربن، روشی است که در آن هم پاکسازی پوست و هم درمان آن انجام میشود. مقایسه اثربخشی این 2 روش تخصصی بسیار دشوار است، چراکه کربوکسی تراپی برای یک طیف از افراد و پیلینگ برای طیف دیگر مناسب است و نمیتوان هرکدام را برای همه بیماران تجویز کرد.
شاید این سؤال در ذهنتان وجود داشته باشد که آیا میتوان پیش از کربوکسی تراپی، لایهبرداری کرد؟ پاسخ مثبت است؛ چراکه پس از لایهبرداری یا پیلینگ صورت، پوست بسیار تحریک شده است و نیاز به بهبودی دارد. کربوکسی تراپی روند بهبود پوست را تسریع میکند و میتوان آن را پیش و حتی پس از پیلینگ صورت انجام داد.
مزوتراپی یا کربوکسی تراپی، کدام مؤثرتر است؟
کربوکسی تراپی زیر چشم از نظر روش و شرایط تحت درمان، دوره ترمیم و پیامدهایی که دارد، بسیار به مزوتراپی شبیه است. اما واقعیت امر این است که این 2 روش از لحاظ مختلف مثل هزینه درمان، محدودیتها و سایر مسائل باهم تفاوت دارند. عامل مهمی که این 2 روش را از یکدیگر جدا میکند، تأییدیه سازمان FDA است که تنها شامل کربوکسی تراپی شده است.
در کربوکسی تراپی هم از همان سوزنهای روش مزوتراپی استفاده میشود، اما بهجای ویتامینها، داروها و مواد معدنی، گاز CO2 تزریق خواهد شد. همچنین برعکس مزوتراپی که در مزودرم پوست تزریق میشود، باید گاز را به لایه زیرین پوست انتقال داد. بهطورکلی، شما بهعنوان بیمار باید از پزشک خود مشورت بگیرید تا روش درمان خود را بر اساس جنس پوست، هدف درمان و حساسیتها انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید: کربوکسی تراپی یا دی اکسید تراپی چیست؟
چه کسانی کاندیدای این روش درمانی هستند؟
بهطورکلی همه افرادی که از سلامت جسمی برخوردار هستند و میخواهند سیاهی زیر چشم را برطرف کنند، کاندیدای مناسب این روش درمانی هستند. البته ناگفته نماند بیماران مبتلا به بیماریهای پوستی که دارای عفونت گسترده هستند، گزینه خوبی برای کربوکسی تراپی نیستند. گاز CO2 و همچنین سوزنهایی که وارد پوست میشوند، برای پوستهای بیمار بسیار خطرناک خواهند بود.
کربوکسی تراپی زیر چشم، تخصصیترین روش برای بهبود بافت پوست صورت محسوب میشود. اعتقاد بر این است که با این روش درمانی میتوان تا حد قابل توجهی گردش جریان خون را تقویت کرد. کربوکسی تراپی یک روش ساده است که در جریان آن، گاز دیاکسیدکربن را به ناحیه مورد نظر تزریق میکنند. مکانیزم این روش شبیه روشهای دیگر از جمله مزوتراپی است و هدف از آن، تحریک جریان خون برای بازیابی خاصیت ارتجاعی پوست تلقی میشود.
در این مقاله به صورت تخصصی روی مسائل و پرسشهای رایج پیرامون کربوکسی تراپی پرداختیم. این روش درمانی فاقد درد و خونریزی است، اما با این حال میتوان از روش دیگری که شامل ماسک صورت مخصوص میشود هم استفاده کرد. با یک پزشک متخصص مشورت کنید و باتوجهبه نکات این مطلب، برای بهبود پوست دور چشمتان یک وقت ویزیت بگیرید!
برای انجام کربوکسی تراپی به روش تزریق گاز، پزشک یک مخزن گاز CO2 را به یک تنظیمکننده متصل میکند. تنظیمکننده دارای لولههای پلاستیکی است و جریان گاز CO2 را باتوجهبه درجه انتخابشده، کم یا زیاد خواهد شد. در خروجی هر تنظیمکننده، یک بخش فیلتردار وجود دارد که همه ناخالصیهای گاز را میگیرد تا گاز خالص از طریق سوزن کوچک به ناحیه زیر پوست تزریق شود.
اکثر بیماران تحت درمان ادعا میکنند روش کربوکسی تراپی هیچ دردی ندارد. با این اوصاف، آن ناحیه از پوست که تزریق در آن انجام میشود، گِزگِز خواهد کرد و میتوان حس سوزنسوزنشدن را تا چند دقیقه پس از درمان احساس کرد.
پس از اینکه یک دوره درمانی کامل روی ناحیه پوست مورد نظر انجام میشود، معمولاً اثرات آن تا 6 ماه ادامهدار خواهد بود. برای اینکه بتوان برای مدتزمان بیشتری از تأثیرات کربوکسی تراپی بهرهمند شد، باید چند دوره درمانی متوالی را در طول سال پشت سر گذاشت.