
تبخال چیست و چگونه درمان میشود؟
تبخال یک ضایعه پوستی است که علاوه بر این که ممکن است ظاهر ناخوشایندی در چهره ایجاد کند، معمولا با درد و سوزش زیادی هم همراه است. تبال مسری است و ممکن است به طور مکرر در افراد بروز کند. در این مقاله در مورد علت بروز تبخال و روشهای درمان تبخال با شما صحبت خواهیم کرد.
تبخال چیست؟
تبخال یک ضایعه یا تاول پوستی قرمز یا صورتی رنگ است که معمولا در اطراف دهان یا روی لب و یا در محل جدا شدن پوست لب از پوست صورت ایجاد میشود. البته ممکن است در ناحیه تناسلی هم تبخال ایجاد شود که در این صورت تبخال تناسلی نامیده میشود. تبخال به علت آلودگی فرد به ویروس هرپس ایجاد میشود. امکان انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر وجود دارد. افرادی که یک بار دچار تبخال شده اند باید بدانند ویروس تبخال در بدن آنها همیشه وجود خواهد داشت و در صورتی که شرایط برای آن فراهم شود دوباره تبخال میزند پس این افراد سعی کنند از بوسیدن دیگران به ویژه کودکان و نوزادان خودداری کنند. احتمال سرایت در مواردی که فرد دارای تبخال است و تبخال هنوز خشک نشده است خیلی بیشتر است.
گاه دیده میشود که تبخال روی چانه و نزدیک سوراخ بینی و یا حتی روی بافتهای سفت درون دهان ایجاد میشود. در مواردی هم دیده شده که تبخال بر روی چشم ایجاد شده که متاسفانه میتواند با آسیب رساندن به قرنیه باعث کوری شود.
برای پیشگیری از بروز تبخال چه میتوان کرد؟
ویروس تبخال یک ویروس فرصت طلب است. یعنی در مواقعی که شرایط برای آن فراهم شود خود را نشان میدهد. تضعیف سیستم ایمنی بدن، مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیکها، تب و خستگی زیاد باعث بروز تبخال میشوند. بنابراین اگر از جمله افرادی هستید که معمولا دچار تبخال میشوند، مراقب تغذیه و سلامت خود باشید و به ویژه از مواد غذایی دارای آهن و ویتامینهای ب استفاده نمایید. مواد غذایی حاوی ویتامین ث مثل انواع سبزیجات و میوه ها هم در پیشگیری از بروز تبخال کمک میکنند. استراحت و خواب کافی داشته باشید تا کمتر دچار تبخال شوید. افکار منفی و فشار عصبی را از خود دور کنید و آرامش داشته باشید.
اگر فردی دارای تبخال است از بوسیدن وی خودداری کنید و اگر خود مبتلا به تبخال هستید دیگران را نبوسید. ویروس تبخال از طریق تماس هم میتواند منتقل شود. اگر تبخال زده اید سعی کنید به آن دست نزنید و اگر دست زدید حتما دست خود را با شوینده بشویید تا از انتقال آن به دیگران جلوگیری نمایید. قرار گرفتن طولانی مدت در هوای گرم و آفتاب و یا هوای خیلی سرد هم میتواند به بروز تبخال کمک کند.
چه درمانهایی برای تبخال وجود دارد؟
افرادی که دچار تبخال میشوند دوست دارند هرچه زودتر این ضایعه پوستی برطرف شود چون علاوه بر دردی که دارد، زیبایی ظاهری آنها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. به طور کلی حدود ۷ تا ۱۰ روز یا نهایتا ۳ هفته طول میکشد تا تبخال بهبود یابد، بنابراین پس از بروز تبخال باید تا مدتی صبر نمود که تبخال برطرف شود اما روشهایی وجود دارد که به درمان سریع تر تبخال کمک میکند و احتمال بروز مجدد آن و انتقال به دیگر افراد را کاهش میدهد. برای کاهش درد میتوانید از آسپیرین یا ایبوپروفن و یا استامینوفن استفاده نمایید (اگر کودکتان دچار تبخال شده است حتما برای تجویز مسکن با پزشک مشورت نمایید).

ویروس تبخال در چشم می تواند بسیار خطرناک شود
درمان های خانگی تبخال
با تغذیه درست می توانید سیستم ایمنی خود را تقویت کنید و به رفع هرچه زودتر تبخال کمک نمایید. مصرف سیب زمینی و لبنیات سیستم ایمنی شما را تقویت میکند. مصرف غذاهای دارای مقادیر بالای L- آرژنین باعث می شود درمان دیرتر اتفاق بیفتد. شکلات از جمله این غذاها است که هم باعث تحریک بروز تبخال می شود و هم بهبود آن را به تعویق می اندازد. مصرف مواد حاوی ویتامین E به ترمیم پوست و درمان سریع تر تبخال کمک می کند.
دور بودن از عوامل محیطی مثل گرما و سرما و باد و گرد و خاک به درمان زودتر شما کمک می کند. دستکاری تبخال می تواند باعث بروز عفونت ثانویه و یا انتشار تبخال به دیگر نواحی پوستی مستعد و یا چشم ها شود. مصرف مرکبات و میوه های ترش و مواد دارای اسید تبخال را بدتر می کند و دیرتر خوب می شود بنابراین از مصرف این مواد خودداری نمایید.
برای کاهش درد و التهاب ناشی از تبخال میتوانید از کمپرس آب سرد استفاده نمایید. میتوانید یک تکه یخ را در پارچه بپیچید و چند دقیقه روی تبخال قرار دهید. چند بار در روز این کار را تکرار کنید تا تبخال شما زودتر از بین برود. برای درمان تبخال میتوانید از سرکه سیب استفاده نمایید. پنبه آغشته به سرکه سیب را چند دقیقه روی تبخال بگذارید. چند بار در روز این کار را تکرار کنید. یا این که حدود یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب بریزید و بنوشید. سرکه سیب خاصیت ضد عفونی دارد و میتواند به درمان زودتر تبخال کمک کند.
استفاده از سیر
تحقیقات نشان داده سیر میتواند به عنوان یک آنتی ویروس عمل کند. مصرف مداوم سیر میتواند از بروز تبخال جلوگیری کند. برای درمان تبخال هم میتوان سیر له شده یا روغن سیر را روی ضایعه پوستی به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قرار داد و این کار را چند بار در روز تکرار کرد تا زمانی که تبخال درمان شود. سیر به از بین رفتن ویروس مولد تبخال و بهبود زودتر تبخال کمک میکند. مواد زیاد دیگری وجود دارند که به طور تجربی برای درمان تبخال استفاده میشوند. این مواد معمولا خاصیت ضد میکروبی و ضد ویروسی دارند و به همین علت در درمان تبخال مؤثر هستند مثل روغن درخت چای، روغن نارگیل، بادرنجبویه، آلوئه ورا و شیرین بیان.
داروهایی که برای درمان تبخال وجود دارد
کرم ها و داروهای ضد ویروسی در بازار وجود دارند که میتوانید با تجویز پزشک و یا بدون نسخه آنها را تهیه نمایید. معروف ترین داروی درمان تبخال آسیکلوویر است. آسیکلوویر برای درمان انواع بیماریهای ویروسی از جمله تبخال مورد استفاده قرار میگیرد. در افرادی که زیاد تبخال میزنند مصرف یک دوره چهار تا شش ماهه قرص آسیکلوویر میتواند از بروز تبخال پیشگیری کند. داروی دیگری که برای درمان تبخال استفاده میشود فامسیکلوویر است.
والاسیکلوویر هم نوعی داروی ضد ویروس است که به درمان زودتر تبخال کمک میکند. این داروها به صورت قرص و یا تزریقی هم وجود دارند. پنسیکلوویر داروی ضد ویروسی برای درمان تبخال است که فقط به صورت کرم وجود دارد.
کرمهای حاوی زینک اکسید باعث کشته شدن ویروسها و درمان سریعتر تبخال میشوند. برای تمامی راهکارهای خانگی و دارویی درمان باید به این نکته توجه داشته باشید که هرچه زودتر اقدام به درمان کنید، زودتر بهبود مییابید.