
سندروم پیش از قاعدگی یا PMS
سندروم پیش از قاعدگی یا PMS مجموعهای از علائم است که در اکثر خانمها در دوران بعد از تخمک گذاری تا قبل از شروع دوران پریودی اتفاق میافتد. این علائم ترکیبی از حالات و شرایط خاص فیزیکی و روحی را شامل میشود. محققان دلیل اصلی این مشکلات را کاهش شدید سطح پروژسترون و استروژن خون میدانند که با شروع پریودی شروع به افزایش میکنند و موجب از بین رفتن تدریجی علائم سندروم پیش از قاعدگی میشود. برای بعضی از خانمها علائم کم . قابل تحمل است و برای بعضی میتواند به شدت آزار دهنده باشد. تا حدی که فرد از انجام وظایف روزانه بازمیماند. زنان در دهه ۳۰ از زندگی خود علائم سندروم پیش از قاعدگی را در بالاترین حد تجربه میکنند.
چه افرادی دچار سندروم پیش از قاعدگی یا PMS میشوند؟
از هر ۴ زن، ۳ نفر از آنها سندروم پیش از قاعدگی یا PMS را تجربه میکنند. درجه بروز علائم در افراد مختلف متفاوت میباشد و از میزان کم تا خیلی زیاد قابل مشاهده است. در زنان باردار این علائم وجودندارد. حتی زنانی که تجربه بارداری را داشتهاند، ممکن از بعد از زایمان در سیکلهای بعدی پریودی خود علائم متفاوتی از سندروم پیش از قاعدگی داشته باشند. به طور کلی زنان در سنینی که شرایط بارداری آنها فراهم باشد علائم جدی تری از سندروم پیش از قاعدگی را تجربه خواهندکرد. افراد زیر بیشتر در معرض سندروم پیش از قاعدگی میباشند:
- زنان با سطح استرس بالا
- زنان با سابقه افسردگی در خانواده
- دارای سابقه شخصی افسرگی بعد از زایمان یا افسردگی
شرایط سندروم پیش از قاعدگی یا PMS در سنین مختلف تغییر میکند؟
بله! اگر به طور کلی علائم سندروم پیش از قاعدگی را دارید این علائم در دهه ۳۰ و اوایل ۴۰ به بالاترین سطح خود خواهندرسید. به خصوص افرادی که در دوران پریودی تغییر مود آنی و روحیهای بیثبات دارند. ناراحتی و نا امیدی شدید و هیجانات ناگهانی از این دسته تغییرات روحی ناگهانی میباشند. طی سالیان مختلف بدن شما تغییر میکند و سطح هورمونهای شما هم متغیر است. بنابراین موضوع شرایط و علائم سندروم پیش از قاعدگی با توجه به روند تغییر بدنی شما با افزایش سنتان ممکن است کاهش یا افزایش داشته باشد. مطمئنا سندروم پیش از قاعدگی در سنین یائسگی از بین خواهندرفت.

علائم کلی سندروم پیش از قاعدگی یا PMS
علائم در افراد مختلف متفاوت است. ممکن است علائم فیزیکی مثل نفخ و درد را تجربه کنید یا از تغییرات روحی مثل افسردگی رنج ببرید. گاها هر دو حالت علائم هم قابل مشاهده میباشند. همانطور که گفته شد دزر سنین مختلف و طی سالیان علائم تغییراتی خواهند داشت.
علائم فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی
- ورم و درد در ناحیه سینه
- یبوست یا اسهال
- نفخ
- گرفتگی عضله و درد شکم
- سر درد و درد ناحیه پشت
- بدشکلی ظاهری
- کاهش تحمل در برابر صدا و نور
علائم روحی سندروم پیش از قاعدگی
- زود رنجی و افزایش حساسیت
- احساس خستگی
- مشکلات خواب(کاهش یا افزایش)
- کاهش یا افزایش اشتها
- مشکل در تمرکز و حافظه
- استرس، تنش و خشم
- افسردگی، احساس غمگینی و گریه کردن
- نواسانات روحیه آنی
- کاهش میل جنسی
در صورتی که علائم فوق را دارید و به حدی شدید است که زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار میدهند با پزشکتان مشورت کنید.
روش تشخیص سندروم پیش از قاعدگی
آزمایش یا تست خاص و مشخصی برای تشخیص و تعیین ابتلای شما به سندروم پیش از قاعدگی وجود ندارد. پزشکتان با شما صحبت خواهد کرد. علائمی که دارید، تاریخ شروع و پایان آنها در سیکل ماهانه پریودی شما و شدت آنها و میزان تاثیر گذاریشان بر روتین زندگی شما را بررسی خواهدکرد.اگر علائم زیر را دارید شما احتمالا درگیر سندروم پیش از قاعدگی هستید:
- ۵ روز قبل از شروع پریودی درگیر علائم میشوید. (حداقل در ۳ دوره متوالی علائم را داشتید)
- علائم تا ۴ روز بعد از شروع پریودتان به پایان میرسند.
- علائم روحی این دوره موجب کاهش انگیزه شما به انجام کارهای مورد علاقهتان میشوند.
سعی کنید اطلاعات لازم و علائمی که در چند ماه دارید را در یک تقویم یادداشت کنید. یا میتوانید از اپلیکیشنهای مربوط به اینکار کمک بگیرید تا زمان مراجعه به پزشک اطلاعات کافی از تغییر شرایطتان داشته باشید.
تاثیر سندروم پیش از قاعدگی بر سلامت کلی شما
نیمی از زنانی که به دنبال رهایی از علائم سندروم پیش از قاعدگی هستند، از مشکل دیگری هم رنج میبرند که طی دوران سندروم پیش از قاعدگی تشدید میشود. بیماریهایی که علائم مشابه با سندروم پیش از قاعدگی دارند را در لیست ببینید:
- افسردگی و مشکلات عصبی: این مورد بیشترین شباهت را با علائم روحی سندروم پیش از قاعدگی دارند. بنابراین افراد با این مشکلات قبل و طی دوران پریودشان با تشدید علائم بیماری روبرو خواهند بود.
- دردها و گرفتگی عضلانی/مشکلات نخاعی/سندروم خستگی مزمن: در زنان با این بیماریها افزایش علائم طی دوران سندروم پیش از قاعدگی مشاهده شده. در این دست از افراد خون ریزیهای بیش از حد هم دیده میشود.
- سندروم روده تحریک پذیر: این سندروم باعث گرفتگی شدید عضلات شکمی و ناحیه کمر و نفخ میشود که دقیقا قبل از پریود افزایش مییابد.
- سندروم درد مثانیهای: این افراد هم گرفتگی عضلهی شدید تری را در دوران پیش از پریود تجربه خواهندکرد.
سندورم پیش از قاعدگی باعث تشدید مشکلات میگرنی، آسم و آلرژی هم میشود.
درمان خانگی سندروم پیش از قاعدگی
نکات زیر به شما کمک میکند شرایط بدنی و سطح سلامت کلی بالاتری داشتهباشسد. همچنین ممکن است به کمک آنها بعضی از علائم سندروم قاعدگیتان کاهش یابد یا برطرف شود:
- انجام تمرینهای هوازی به طور مرتب طی ماه: ورزش به رفع مشکلات تمرکزی، افسردگی و مشکلات مزمن شما کمک میکند.
- غذای سالم بخورید: اجتناب از مصرف غذاهای کافئین دار، نمک و شکر مصنوعی ۲ هفته قبل از قاعدگی باعث کاهش خیلی از علائم سندروم قاعدگی میشوند.
- خواب کافی: سعی کنید هر شب ۸ ساعت بخوابید. خواب کمتر از این میزان باعث افسردگی، عصبانیت و استرس میشود و میتواند برخی علائم سندروم قاعدگی مانند تغییر آنی روحیه را افزایش دهند.
- راه حل مقابله با استرس را یاد بگیرید!: با دوستانتان راجع ب آن صحبت کنید! یا دفتر خاطرات داشته باشید. راه حلهایی مثل یوگا، ماساژ و مدیتیشن هم موثرند.
- سیگار نکشید: آزمایشی نشان میدهد زنان سیگاری بیشتر در معرض سندروم پیش از قاعدگی هستند. افراد سیگاری علائم جدی تری را تجربه میکنند.
دارو برای درمان سندروم قاعدگی
برای درمان مشکلات این دوره اگر نیاز به کمک تخصصی دارویی داشته باشید پزشکتان آن را برایتان تجویز میکند. و اما بعضی داروهای بدون نیاز به نسخه را معرفی میکنیم که به کاهش یا از بین رفتن علائم سندروم قاعدگی کمک میکنند.
- داروهای ضد درد: برخی داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه وجود دارند که به کاهش برخی علائم فیزیکی این دوره مثل گرفتگی عضلات شکمی، سردرد، سینههای دردناک و درد ناحیه کمر کمک میکنند مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین. خانمهایی که این داروها را مصرف کنند کاهش خونریزی و درد را شاهدند.
درمانهای دارویی که پزشکتان ممکن است برایتان تجویز کند هم یکی از انواعی است که به آن میپردازیم:
- درمان هورمونی: استفاده از داروهای ضدبارداری، مصرف این داروها ممکن است بعضی از موارد فیزیکی را در شما کاهش دهند. ولی قبل از مصرف مداوم این داروها باید مورد تاثیرگذار و بدون عوارض جانبی را برای خودتان از بین انواع مختلف آنها پیدا کنید. در بعضی موارد استفاده از نوع غیر مناسب بعضی عوارض افزایش مییابند.
- داروهای ضدافسردگی: اگر داروهای دیگر برای کاهش علائم روحی این دوره به فرد کمک نکند ناچار به مصرف داروهای تجویزی ضدافسردگی است.
- داروهای دیورتیک(افزایش ادرار): میتواند باعث کاهش علائم تورم و درد سینه و نفخ شوند.
- داروهای ضد اضطراب: باعث کاش خشم و استرس میشوند.
همه داروها علاوه بر فواید درمانی دارای ریسکها و عوارض جانبی هستند. حتما قبل از مرف از پزشکتان بخواهید تا شما را ازریسکها، عوارض جانبی و خطرات داروهایتان مطلع کنند.
ویتامینها و موادمعدنی برای درمان سندروم پیش از قاعدگی
تاثیر ویتامینها و مواد معدنی بر کاهش و درمان علائم سندروم پیش از قاعدگی به طور قطعی مشخص نشده، ولی احتمالا تاثیرات مثبتی دارند. مطالعات فوایدی را برای مواردی که نام میبریم شناسایی کرده:
-
کلسیوم
کلسیوم باعث کاهش علائمی مثل نفخ، گرسنگی مفرط و افسردگی میشود. کلسیوم از مواد غذایی مثل شیر، پنیر، ماست، آب پرتقال، غلات و نانهای غنی شده با کلسیوم به طور خوراکی قابل استفاده است. همچنین میتوانید از قرصهای مکمل کلسیوم استفاده کنید.
-
ویتامین ب۶
ویتامین ب۶ باعث کاهش علائمی مثل تغییرات آنی خلق و خو، زود رنجی، فراموشکاری، نفخ و خشم میشود. در ماهی، مرغ و خروس، سیبزمینیها، میوهها(به غیر از مرکبات) و غلات میوهای شده یافت میشود. همچنین میتوانی از مکملهای غذایی آن استفاده کنید.
-
منیزیم
اگر با سردردهای شدید در دوران سندروم پیش از قاعدگیتان دست و پنجه نرم میکنید، ممکن است منیزیم به شما کمک کند. اما حتما قبل از مصرف از پزشکتان مشورت بگیرید. منیزیم در گیاهان دارای برگ سبز مثل اسفناج و دانهها و مغزها به فراوانی یافت میشود. همچنین به شکل قرصهای مکمل خوراکی موجود است.
-
امگا-۳ و امگا-۶
آزمایشها نشان دادند که این اسیدهای چرب به کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی کمک میکنند. در دانههای تخم کتان، گیاهان دارای برگ سبز، ماهی و مغزها به فراوانی یافت میشوند. و همچنین مکملهای غذایی آنها هم موجود و در دسترسند.
عارضه دیگر دوره قاعدگی
از عوارض شایع دوران پریودی شیوع جوشهای هورمونی طی این دوره میباشد. این مورد هم مانند موارد گفته شده خانمها را در هر سنی درگیر میکند تا به دنبال راه حلی برای بهبود آنها بگردند.
انواع جوشهای هورمونی
وقتی یک خانم بزرگسال، بعد از سنین بلوغ دچار جوش مزمن میشود، دلیل تغییراتی است در میزان هورمون جنسی اتفاق افتاده و در نهایت منجر به شیوع جوش میشود. به طور شایع این اتفاق در صورت بالا بودن میزان تستسترون اتفاق میافتد اما در کل بالا بودن یا کمبود شدید تمامی این هورمونهای جنسی میتواند منجر به شیوع جوش شود. صحبتهای فراوانی پیرامون تغییرات هورمونی و ارتباط آنها با شیوع جوش وجود دارد ولی قصد داریم در این مقاله به شکل اختصاصی به شیوع جوش در قاعدگی بپردازیم.
چرا نوسانات هورمونی باعث شیوع جوش در قاعدگی می شود
همه این ها تحت تاثیر میزان تولید چربی طبیعی پوست (سبیوم) و اندازه روزنههای پوستی هستند. هورمون استروژن موجب کم شدن تولید و ترشح سبیوم و کوچک شدن منافذ پوستی میشود. پس در دورهای از سیکل ماهانه زنان که هورمون غالب استروژن است (در زنان سالم در فاز فولیکولار و قبل از تخمک گذاری) پوست ظاهری بسیار عالی و بدون جوش دارد. در نگاهی کلی علت داشتن پوستی خشک تر و منافذ بهتر در زنان نسبت به مردان می توان به این هورمون اشاره کرد.
از عوامل اصلی تفاوت پوست خانم ها و آقایان میزان هورمون استروژن در خانم ها می باشد.
از سوی دیگر آندروژنها باعث افزایش میزان تولید، ترشح سبیوم و بزرگ شدن سایز منافذ پوستی میشوند. پس در زمان افزایش میزان آندروژن (در زمان قاعدگی و قبل از تخمک گذاری در زنان سالم) شاهد بسته شدن منافذ پوستی، جوش های سر سیاه و سر سفید بر سطح پوست خواهید بود. با افزایش اندازه منافذ پوستی و افزایش همزمان سبیوم شاهد منافذ بسته و شیوع جوش در قاعدگی خواهید بود.
سطوح بالای هورمون پروژسترون همانند آندروژن عمل می کند(در فاز لوتئال شاهد افزایش پروژسترون هستید.) با این تفاوت که ظاهری متورم و باد کرده به منافذ پوست می دهد.
سبیوم و چربی درون روزنه ها و منافذ پوستی منبع اصلی تغذیه باکتری های مولد جوش هستند. بعد از اتمام قاعدگی با برگشتن سطح هورمون ها به میزان نرمال گرفتگی منافذ برطرف شده و شاهد بهبود جوش ها خواهید بود. اما گاها با نفوذ باکتنری ها به منافذ امکان بروزعفونت و جوش های چرکی مزمن وجود دارد.
چگونگی درمان جوش در قاعدگی
-
برای درمان جوش در قاعدگی میزان آندروژن کنترل شود
اولین قدم برای درمان جوش در قاعدگی بررسی میزان آندروژن (تستسترون) و حصول اطمینان از بالا نبودن بیش از حد آنهاست.
با انجام تست های هورمونی میزان آنها را بررسی کنید.
میزان هورمون ها با مراقبت های روزمره و تغذیه مناسب قابل کنترل می باشند. در صورت بالا بودن بیش از حد آنها پزشکان به سراغ درمان دارویی می روند.
-
درمان جوش در قاعدگی با لایه برداری مرتب پوست
می دانید و در این مقاله هم اشاره شد که از عوامل اساسی شیوع جوش پوستی بستگی منافذ می باشد. از جمله راه های درمان جوش در قاعدگی و حتی در حالت عمومی باز کردن منافذ پوستی تا حد امکان بدون آسیب رساندن به پوست می باشد.
منتظر نمانید تا ظاهر پوستتان کدر شود یا پوست مرده ببینید تا لایه برداری انجام دهید. با انجام لایه برداری هفتگی با سری لایه بردار فیس براش کیوت اسکین به عنوان مرحله ای از روتین مراقبت پوستیتان کمک شایانی به جلوگیری از شیوع جوش در قاعدگی می کنید.
-
برای درمان جوش در قاعدگی مصرف مکمل ها فراموش نشود
برای کمک کردن به چرخه ها و متابولیسم هورمونی از مکمل های زیر استفاده کنید
-منیزیم(برای تاثیر بیشتر به شکل لوسیون پوستی)
-روغن پامچال.
-امگا-۳
-ویتامین ب-۶
-مولتی ویتامین های مناسب خانم ها
-گیاهان درمانی مناسب کبد.
-
بررسی میزان پروژسترون برای درمان جوش در قاعدگی
یکی از وظایف پروژسترون تنظیم سایر هورمون ها در بدن می باشد و در صورت کم بودن آن میزان سایر هورمون ها هم دچار اختلال می شوند.
در مورد مقادیر بالای پروژسترون و تاثیر آن بر تولید سبیوم مضاعف صحبت کردیم اما بهتر است بدانید مقادیر بسیار کم پروژسترون و عدم تولید میزان مفید سبیوم هم تاثیرات منفی بر ظاهر سالم پوست خواهد داشت.
به این دلیل که سبیوم ماده ایست برای جذب رطوبت که به پوست شما ظاهری سالم و شاداب می بخشد.
-
کاهش استرس از عوامل درمان جوش در قاعدگی
مطمئن این را می دانید که سطح کمتر استرس باعث برگشتن بدن به سیکل نرمال و سالمش می شود و سطوح بالای استرس به شدت برای سلامتی شما مضرند.
به نظر عده زیادی از پزشکان و متخصصین استرس ریشه و عامل اصلی بسیاری از بیماری ها می باشد.
به طور کلی بررسی هورمون های جنسی و تنظیم آنها نه تنها باعث داشتن پوستی سالم و صاف می شود بلکه موجب داشتن سیکل هورمونی و قاعدگی راحت تر و روحیه بهتر در شما می شود.