
قارچ پوستی چیست و چگونه درمان میشود؟

عفونت قارچی یکی از شایعترین بیماریهای پوستی در سراسر دنیا است که بثورات قرمز و خارشدار آن میتواند بسیار ناخوشایند و دیوانه کننده باشد. این بثورات میتوانند در هر نقطهای از بدن مانند ناخن، کشاله ران و باسن ظاهر شوند. قارچ پوستی غالباً از طریق تماس مستقیم از فردی به فرد دیگر یا از حیوان به انسان منتقل شده و منجر به مشکلات پوستی مانند بثورات قرمزرنگ یا تاول میشود. برای آشنایی بیشتر با علائم و گزینههای درمان قارچ پوستی تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
- قارچ پوستی چیست؟
- انواع قارچ پوستی و علائم آن
- تشخیص و درمان قارچ پوستی
قارچ پوستی چیست؟
قارچ پوستی که مایکوز نیز نامیده میشود یک بیماری پوستی است که توسط قارچها ایجاد میشود. قارچ یک موجود زنده کوچک مانند کپک است که در هوا، خاک، آب، گیاهان و حتی بدن انسان زندگی میکند. حدود نیمی از قارچها مضر هستند که اگر روی پوست بنشینند میتوانند باعث عفونت قارچی شوند. وقتی پوستتان با یک قارچ مضر تماس پیدا کند، عفونت قارچی میتواند باعث تحریک، پوستهپوسته شدن، ظاهر شدن بثورات قرمزرنگ، خارش، تورم و تاول پوست شود. این بثورات غالباً از طریق تماس مستقیم انتقال مییابند، بهعنوانمثال اگر شخصی کفش شخص مبتلا به قارچ پوستی را بپوشد، این قارچ در تماس با پای او قرارگرفته و میتواند او را آلوده کند.
قارچ پوستی که مایکوز نیز نامیده میشود یک بیماری پوستی است که توسط قارچها ایجاد میشود و میتواند باعث تحریک، پوستهپوسته شدن، ظاهر شدن بثورات قرمزرنگ، خارش، تورم و تاول پوست شود. |
انواع قارچ پوستی و علائم آن

قارچ پوستی که با نام علمی تینآ(Tinea) شناخته میشود انواع متفاوتی دارد:
- عفونت قارچی پای ورزشکار(tinea pedis) : متداولترین نوع قارچ پوستی است و اغلب برای ورزشکاران یا افرادی اتفاق میافتد که مدتزمان طولانی پاهایشان در کفش قرار دارد یا پابرهنه در مکانهای عمومی مثل استخر، رختکن و حمامهای عمومی راه میروند. در این عفونت قارچی، پوست بین انگشتان پا سفید شده و شروع به پوسته کردن میکند. گاهی نیز ممکن است با علائمی مثل قرمزی، تاول، خارش و سوزش همراه باشد. این عفوت میتواند کف پا را نیز تحت تأثیر قرار دهد. این عفونت در آبوهوا و ماههای گرم سال بیشتر دیده میشود زیرا قارچها در محیطهای گرم و مرطوب بهسرعت تکثیر مییابند.
- قارچ ناخن: این عفونت یک مشکل شایع پوستی است که عموماً ناخنهای پا را تحت تأثیر قرار میدهد. در اثر رشد این قارچ، ناخنها زرد و ضخیم شده و بهراحتی میشکنند.
- خارش ژوک یا تینآ کروریس: یکی از شایعترین عفونتهای قارچی است که به شکل جوش خارشدار در ناحیه ران، کشاله ران و باسن ظاهر میشود. این قارچ پوستی در مردان بیشتر از زنان دیده شده است. این عفونت قارچی مسری است و اغلب از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا جسم حامل قارچ منتقل میشود. از شایعترین علائم این عفونت قارچی میتوان به قرمزی در ران، کشاله ران یا باسن، برفک، خارش یا سوزش در ناحیه آلوده، بثورات قرمز دایرهای شکل با لبههای برجسته، ترک و پوستهپوسته شدن اشاره کرد.
- عفونت قارچی واژن: یک نوع قارچ پوستی رایج در بانوان است که معمولاً از نوعی قارچ انگلی به نام کاندیدا آلبیکنس ناشی میشود. رشد بیشازحد کاندیدا تعادل طبیعی باکتریها و PH واژن را برهم میزند و منجر به بروز عفونت میشود. این عدم تعادل ممکن است به دلیل مصرف آنتیبیوتیکها، استرس و عدم تعادل هورمونها یا عادت غذایی نامناسب باشد. خارش و تورم در اطراف واژن، احساس سوزش یا درد هنگام ادرار یا مقاربت، قرمزی و درد در واژن و اطراف آن و ترشحات غیرمعمول واژینال ازجمله علائم شایع این عفونت قارچی به شمار میروند.
- عفونت قارچی پوست سر(کچلی پوست سر): این بثورات بیشتر در کودکان رخ میدهد و باعث ریزش مو میشود اما با درمان مناسب، معمولاً مو دوباره رشد میکند.

- کرم حلقوی یا تینآ کورپوریس:این اصطلاح کلی که متخصصان از آن بهعنوان بثورات یاد میکنند به عفونت قارچی دستها، میان تنه و پاها اشاره دارد. این نوع از قارچ پوستی اغلب در بافتهای مرده پوست، مو و ناخن ظاهر میشود. کرم حلقوی به دلیل شکلی که دارد معمولاً بهراحتی دیده میشود؛ یک تکه قرمز که ممکن است خارش داشته باشد یا پوستهپوسته شود و با گذشت زمان به یک تکه پوست حلقهای شکل برجسته تبدیل شود، حتی ممکن است به چندین حلقه گسترش یابد. قسمت بیرونی این حلقه قرمز و گاهی برجسته یا ناهموار به نظر میرسد در حالی که قسمت داخلی حلقه کاملاً شفاف باقی میماند یا پوستهپوسته میشود. این نوع از قارچ پوستی بسیار مسری است و اغلب از طریق تماس مستقیم پوست به پوست یا از تماس با حیوانات خانگی مانند سگ منتقل میشود. این قارچ همچنین ممکن است روی حوله، لباس یا برس زنده بماند.
تشخیص و درمان قارچی پوستی
عفونتهای سطحی پوست و ناخن بهعنوان شایعترین شکل عفونت قارچی شناخته شدهاند که سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهند. اگرچه هرکسی میتواند در معرض قارچ پوستی قرار گیرد اما ضعیف بودن سیستم ایمنی، دیابت، بارداری، بیاختیاری ادراری، اضافه وزن، تعریق زیاد، و مصرف طولانی مدت یا دوز بالای آنتی بیوتیک میتواند فرد را بیشتر در معرض خطر عفونتهای قارچی قرار دهد. یک پزشک ممکن است با نگاه کردن به پوست و علائم ظاهرشده بثورات قارچی را تشخیص دهد اما برای تأیید، معمولاً بافت آلوده را زیر میکروسکوپ بررسی میکند. گاهی اوقات نیز برای شناسایی یک قارچ خاص لازم است که آزمایش کشت قارچ انجام شود. طی آزمایش کشت قارچ ممکن است پزشک بخواهد نمونه کوچکی از پوست یا چرک روی زخم را بگیرد و زیر میکروسکوپ بررسی کند. برای عفونتهای شدیدتر ممکن است به آزمایش خون نیاز باشد. برای درمان قارچ پوستی میتوان از موارد زیر استفاده کرد:

- کرمهای موضعی ضد قارچ که بسیاری از آنها مانند کلوتریمازول، میکونازول(میکاتین) و تربینافین را میتوانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید.
- داروهایی با دوز قویتر مثل آمفوتریسین، آنیدولافونگین و فلوسیتوزین که اغلب توسط پزشک تجویزشده و سریعتر عمل میکنند.
- اگر عفونت قارچی شدید باشد اغلب داروهای خوراکی مانند آنتروکونازول، فلوکونازول و تربینافین تجویز میشود.