
گال چیست و چگونه درمان میشود؟

گال یا جرب در نتیجه هجوم کنههای کوچک هشت پا در بدن ایجاد میشود. این حشرات بهقدری کوچک هستند که نمیتوانید آنها را روی پوست ببینید اما مطمئناً اثرات آنها را خواهید دید! کنهها برای زندگی و تغذیه در لایه بالایی پوست فرو میروند و کنههای ماده شروع به تخمگذاری میکنند. اگر چه گال میتواند بسیار آزاردهنده باشد و منجر به بروز بثورات خارشدار و قرمز روی پوست شود اما قابل درمان است. اگر میخواهید با این بیماری پوستی بیشتر آشنا شوید تا پایان مقاله با مجله سلامت کیوت اسکین همراه باشید.
- گال چیست و چه علائمی دارد؟
- درمان گال
- راههای پیشگیری از گال
گال چیست و چه علائمی دارد؟
گال نوعی بیماری پوستی است که از کنه شناختهشدهای به نام Sarcoptes Scabiei ایجاد میشود. این کنههای میکروسکوپی ماهها میتوانند روی پوست شما زندگی کنند. آنها روی پوست، خود را تکثیر میکنند و سپس در پوست فرورفته و تخم میگذارند. تقریباً ۱۳۰ میلیون مورد بیماری جرب در جهان وجود دارد. اگرچه این بیماری بسیار مسری است و بهراحتی از طریق تماس مستقیم پوست میتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود اما یک بیماری آمیزشی نیست. کنهها از طریق سطوح آلوده مثل لباس، ملافه یا مبلمان نیز انتقال مییابند. پس از مواجهه اولیه با گال تا ۶ هفته طول میکشد که اولین علائم ظاهر شود اما افرادی که قبلاً دچار گال شدهاند این علائم با سرعت بیشتری ایجاد میشود. علائم و نشانههای این بیماری عبارتاند از:
گال نوعی بیماری پوستی است که از کنه شناختهشدهای به نام Sarcoptes Scabiei ایجاد میشود. این کنههای میکروسکوپی ماهها میتوانند روی پوست شما زندگی کنند. |

- خارش پوست: خارش شدید شایعترین نشانه گال به شمار میرود که در شب شدیدتر میشود.
- جوش، دانهها و راشهای پوستی: این کنهها مسیرهای حفرهای نازک و نامنظم متشکل از تاولهای کوچک و برجسته روی پوست ایجاد میکنند که ممکن است به شکل گزیدگیهای ریز، کهیر، گرههای زیرپوستی یا کورک باشد.
- زخم: خاراندن مداوم ناحیه آلوده میتواند زخمهایی را ایجاد کند که آلوده شوند. اگر این اتفاق بیافتد ممکن است درمان اضافی با آنتیبیوتیک برای عفونت پوستی توصیه شود.
- خشن شدن پوست: برخی از افراد ممکن است به نوع شدیدتر بیماری جرب به نام گال نروژی( که به جرب پوستهای نیز معروف است) دچار شوند که بسیار مسری است. این نوع گال، پوسته ضخیمی روی پوست بیمار ایجاد میکند که حاوی هزاران کنه و تخم کنه است.
درمان گال
گال بهراحتی قابل درمان است. داروهایی که روی پوست شما استفاده میشود کنههای ایجادکننده گال و تخمکهای آنها را از بین میبرد اما ممکن است چندین هفته پس از درمان هنوز دچار خارش شوید. ازآنجاییکه جرب بسیار مسری است پزشکان اغلب درمان را برای کل خانواده یا افرادی که در تماس مکرر با بیمار هستند توصیه میکنند. تشخیص گزش گال و بثورات متمایز قرمز میتواند به شما در یافتن سریعترین راه درمان کمک کند.

درمان گال معمولاً شامل خلاص شدن از آلودگی با پمادها، کرمها و لوسیونهای است که میتوانند مستقیماً روی پوست استفاده شوند. داروهای خوراکی نیز برای درمان گال موجود است. احتمالاً پزشکتان از شما میخواهد شبها که کنهها بیشتر فعال هستند از دارو استفاده کنید. شاید لازم باشد تمام پوست خود از گردن تا پاها را کرم بمالید. بهتر است درمانهای موضعی را تا هفت روز تکرار کنید. برخی داروهای رایج که برای درمان گال استفاده میشود عبارتاند از:
- کرم پرمترین ۵ درصد
- لوسیون ۲۵ درصد بنزیل بنزوات
- پماد گوگرد ۱۰ درصد
- کرم ۱۰ درصد کروتامیتون
- لوسیون ۱ درصد لیندان
پزشک شما ممکن است داروهای اضافی برای کمک به تسکین برخی از علائم آزاردهنده مرتبط با گال را تجویز کند مانند:
- آنتیهیستامینها مانند دیفن هیدرامین یا لوسیون پراموکسین برای کمک به کنترل خارش
- آنتیبیوتیک برای از بین بردن هرگونه عفونت که درنتیجه خارش مداوم پوست ایجاد میشود.
- کرمهای استروئیدی برای تسکین تورم و خارش
وقتیکه شخص به نوع شدیدتر یا گستردهتر بیماری مبتلا میشود درمان تهاجمیتر لازم است. عموماً در این مواقع یک قرص خوراکی با نام ایورمکتین برای بیماری تجویز میشود که بهبودی در علائم پس از درمان اولیه مشاهده نشده یا گال بیشتر بدن را پوشانده و پوسته کرده است.
راههای پیشگیری از گال

بهترین راه جلوگیری از ابتلا به گال جلوگیری از تماس مستقیم پوست به پوست شخصی است که به گال مبتلاست. همچنین بهتر است از دست زدن به لباس یا ملافههای شسته نشدهای که توسط شخص آلوده به جرب استفاده میشود، خودداری کنید. کنههای گال میتوانند ۳ تا ۴ روز خارج از بدن زنده بمانند بنابراین لازم است که اقدامات احتیاطی خاص برای جلوگیری از انتشار آلودگی انجام دهید. برای این کار لازم است که لباس، ملافه، حوله و بالشت شخص بیمار را در آب گرم با دمای بالاتر از ۵۰ درجه سانتیگراد بشویید. بعد از شستشو لازم است که به مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه آنها را در خشککن با حرارت بسیار بالا خشک کنید. هر چیزی که قابل شستشو نیست باید کاملاً جارو کشیده شود. وقتی جارو کردید کیسه جاروبرقی را بیرون بیندازید و سپس با سفیدکننده و آب داغ کاملاً تمیز کنید. میتوانید از سفیدکننده و آب داغ برای تمیز کردن سایر سطوحی که ممکن است حاوی کنههای جرب باشند نیز استفاده کنید.