
تأثیر قرص ضدبارداری بر پوست و مو
شاید شنیده باشید که قرص ضدبارداری میتواند آکنه را درمان و به رشد موها کمک کند از طرفی شنیدههای دیگر حاکی از آن است که این قرصها میتوانند باعث ایجاد آکنه یا ریزش مو شوند! کمی گیجکننده است اینطور نیست؟ حقیقت این است که انواع داروهای ضدبارداری سطح متفاوتی از تغییر هورمونی را ایجاد میکنند بنابراین عوارض جانبی مشابهی ندارند. نوسانات هورمونی در دوران قاعدگی باعث ایجاد تغییراتی در پوست و مو میشود بنابراین طبیعی است که قرصهای ضدبارداری مانند ال دی نیز بر پوست و مو تأثیرگذار باشند. اگر میخواهید در مورد تأثیر قرص ضدبارداری بر پوست و مو بدانید تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
- چگونه هورمونها روی پوست و مو تأثیر میگذارند؟
- درمان آکنه با قرص ضدبارداری!
- فواید و عوارض قرص ضدبارداری
چگونه هورمونها روی پوست و مو تأثیر میگذارند؟
سلولهای موجود در پوست و فولیکولهای مو حاوی گیرندههایی هستند؛ هورمونها این سلولها را فعال میکنند تا تغییرات خاصی ایجاد کنند. استروژن با کاهش تولید روغن، پوست و مو را تحت تأثیر قرار داده و رشد مو را طولانیتر میکند. آندروژنها( گروهی از هورمونها که شامل تستوسترون هستند) باعث میشوند که روغن بیشتری در پوست و مو ایجاد شده و در برخی از قسمتهای بدن سبب رشد موهای درشت و تیره میشوند؛ توجه داشته باشید که در بعضی از خانمها این هورمون سبب از بین رفتن پوست سر میشود. استروژن موجود در روشهای ضدبارداری که حاوی هر دو هورمون استروژن و پروژسترون هستند مثل قرص ضدبارداری، میتواند تولید آندروژنها را در تخمدان سرکوب کرده و مقدار پروتئینی به نام گلوبولین( اتصالدهنده هورمون جنسی که آندروژنهای موجود در خون را به هم وصل میکند) را افزایش میدهد تا نتواند وارد سلولهای داخلی پوست و فولیکولهای مو شوند.
هنگام استفاده از قرص ضدبارداری برای درمان آکنه، هیرسوتیسم یا ریزش مو باید عوارض جانبی و جدی ناشی از مصرف این قرصها را نیز در نظر بگیرید. اگرچه این موارد نادر است، اما لخته شدن خون یکی از عوارض استفاده از قرصهای ضدبارداری است که میتواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین بهتر است در مورد اولویتها و اهداف خود با پزشک متخصص صحبت کنید و بهترین روش ضدبارداری را برگزینید.
|
درمان آکنه با قرص ضدبارداری!
هر نوجوانی میداند که بین هورمونها و جوشهای پوستی رابطه مستقیمی وجود دارد، از طرفی برخی از خانمها نیز با افزایش سطح هورمون در طول چرخه قاعدگی این جوشها را تجربه کردهاند. برای برخی این آکنهها در طی سالها ادامه مییابد حتی پس از یائسگی. آکنه برای خانمها، بهخصوص آکنههای شدید میتواند منجر به خجالت، اضطراب، انزوا اجتماعی و لکههای پوستی شود. آکنههای شدید حتی میتواند شانس اشتغال در برخی از مشاغل را از بانوان سلب کند!
آیا واقعاً قرص ضدبارداری میتواند آکنه را درمان کند؟
طبق مطالعاتی که آکادمی پوست و موی آمریکا ارائه داده است مشخص شده زنانی که دارای آکنههای سفت و چرکین در قسمت پیشانی، فک، گردن، قفسه سینه و پشت بدن هستند ممکن است تاثیر قرص ضدبارداری بر پوست آنها مثبت باشد خصوصاً اگر سایر روشهای درمانی موضعی یا آنتیبیوتیکها برای درمان آکنه آنها موفقیتآمیز نبوده است.
فواید و عوارض قرص ضدبارداری
قرص های ضدبارداری در اشکال مختلف و با غلظت هورمونی متفاوت در بازار موجودند اما تنها برخی از آن ها در درمان آکنه موثر عمل می کنند. از مزایای این قرصها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
کاهش بروز آکنه
-
کاهش جوش
-
کاهش التهاب
-
کاهش آکنههای چرکی
قرصهای ضدبارداری امروزی حاوی دوز کمتری از استروژن و پروژسترون هستند ازاینرو با عوارض کمتری همراه هستند بااینحال برخی از این قرصهای ضدبارداری خوراکی مانند ال دی ممکن است با عوارض جانبی خطرناکتری همراه باشند که عبارتاند از:
-
حمله قلبی
-
سکته مغزی
-
لخته شدن خون در ریه و پاها
-
فشارخون بالا یا سایر مشکلات قلبی عروقی
-
بیماری کبد و کیسه صفرا
-
سردردهای میگرنی
-
افسردگی و تغییر خلقوخو
وجود آکنههای پوستی میتواند ناامیدکننده باشد بهخصوص وقتی هیچ دارویی برای درمان آن مؤثر نباشد اما برخی از قرصهای ضدبارداری به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن خانمها ایجاد میکنند میتوانند در درمان آکنه مؤثر باشند. اگرچه تأثیر قرص ضدبارداری بر پوست بسیاری از افراد مثبت بوده اما ممکن است برای همه مناسب نباشد.
آیا تجربههایی در این زمینه داشتید؟
منبع: